Vliegvissen op Forel hengel maar welke?

vliegvissen op forel hengel
De hengel die je gebruikt bij het vliegvissen op forel. Kun je totaal niet vergelijk met een spinhengel. Zo gaat het bij een spinhengel vaak om met maximale werpgewicht. Bij een vliegvishengel spreken we over de zogenoemde aftma waarde. In dit artikel kom je alles te weten over wat de aftma waarde inhoud.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vliegvissen op Forel hengel maar welke?

In Luxemburg kun je erg goed uit de voeten met een vliegvishengel. Doordat het water over het algemeen niet diep is kun je zeer goed forel vangen op een vliegvishengel. Bij de aanschaf van een vliegvishengel let je op heel andere zaken dan dat je dat bij een spinhengel zou doen. Bij een vliegvishengel spreken we niet over het werpgewicht maar over Aftma. Aftma hou in het kort in dat je de hengel niet afstemt op het gewicht van het kunstaas maar op het gewicht van de lijn. De vlieg weegt bij niks en je gebruikt het gewicht van de lijn om te kunnen gooien. Je kijkt als eerste naar de visserij die je wilt gaan doen. Aan de hand daarvan maakt u een keuze voor een vliegvislijn. Vliegvishengels zijn op te delen in de volgende categorieën:

Categorieën vliegvishengels

  • Aftma 0 – 2 Ultra light
  • Aftma 2 – 4 Hoofdzakelijk lichte visserij bijvoorbeeld baars en forel
  • Aftma 5 – 6 Allround, geschikt voor bijvoorbeeld snoek en karper
  • Aftma 7 – 8 Snoek, zeeforel en zalm
  • Aftma 9 – 10 Zware hengel geschikt voor sterk stromend water en grote vis
  • Aftma 11 – 15 De echte Big game hengel voor het vissen op zee

Welke vliegvishengel voor het vissen op forel in Luxemburg

Als je wilt gaan voor een allround vliegvishengel kun je het beste een hengel aanschaffen in de range van 3 tot 6 aftma. Bekijk hier alle vliegvishengels. Zoekt een vliegvishengel speciaal voor het vissen op forel word een hengel aangeraden met een aftma waarde van 2 tot 4. Lees in dit artikel alles over de beste vliegvishengel voor in Luxemburg (link naar artikel).

Verschil tussen vliegvishengel en spinhengel

Een vliegvishengel en een spinhengel hebben vele verschillen. Zo vis je met een vlieghengel met een reel en met een spinhengel meestal met een molen. Ook heeft een vliegvishengel meer ogen omdat de lijn zwaarder is als bij een molen. Dat de lijn zwaarder is komt weer terug op dat je bij het vliegvissen in gooit met het gewicht van de lijn en niet het gewicht van het kunstaas. Het verschil tussen een goedkope en duurdere vliegvishengel zit hem dan ook vaak in het gewicht van de ogen. een paar gram per oog lijkt niet veel maar als je er de hele dag mee in de handen staat kan het toch vervelend worden. Bij een spinhengel maakt dat weer minder uit omdat je die relatief stil houd tijdens het vissen.

De techniek van het vliegvissen

Bij het vliegvissen maak je een zogenaamde lus met de lijn. Hoe ver je kunt ingooien word hoofdzakelijk bepaald door de lengte van de gebruikte vliegvishengel. Met een langere hengel kun je meer snelheid meegeven aan de lijn. Het gebruik van een lange hengel kent ook nadelen omdat de lus dan langer word wat resulteert in meer lucht weerstand. Wat ook een grote rol speelt is de actie in de hengel. Hierbij kun je denken aan of de hengel heel slap is of zo stug als een bezemsteel. Bij een harde actie is het moeilijker om in de werpen omdat de techniek dan nog beter moet zijn. Een zachte hengel is vaak beter voor beginners omdat de timing dan minder krap is.

Photo on Foter.com

More To Explore

Forel
Featured

De Forel je leest hier alles wat je moet weten!

Een Forel is een vis die heerlijk is om te eten denk hierbij aan forel uit de over, forel op de bbq en gerookte forel. Ook is de Forel een geliefde vis bij sportvissers die je kunt vangen in de vele forelvijvers in Nederland. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Forel.

camping de la sure reisdorf
Campings

Camping De la Sure Reisdorf

Camping de la Sure een van de mooiste campings in Luxemburg voor gezinnen, senioren en groepen, gelegen langs de rivier de Sure in het prachtige natuurpark Müllerthal (ook wel “Klein Zwitserland” genoemd) in het dorpje Reisdorf, tussen Diekirch en Echternach.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.