Vliegvissen op Forel hengel maar welke?
In Luxemburg kun je erg goed uit de voeten met een vliegvishengel. Doordat het water over het algemeen niet diep is kun je zeer goed forel vangen op een vliegvishengel. Bij de aanschaf van een vliegvishengel let je op heel andere zaken dan dat je dat bij een spinhengel zou doen. Bij een vliegvishengel spreken we niet over het werpgewicht maar over Aftma. Aftma hou in het kort in dat je de hengel niet afstemt op het gewicht van het kunstaas maar op het gewicht van de lijn. De vlieg weegt bij niks en je gebruikt het gewicht van de lijn om te kunnen gooien. Je kijkt als eerste naar de visserij die je wilt gaan doen. Aan de hand daarvan maakt u een keuze voor een vliegvislijn. Vliegvishengels zijn op te delen in de volgende categorieën:
Categorieën vliegvishengels
- Aftma 0 – 2 Ultra light
- Aftma 2 – 4 Hoofdzakelijk lichte visserij bijvoorbeeld baars en forel
- Aftma 5 – 6 Allround, geschikt voor bijvoorbeeld snoek en karper
- Aftma 7 – 8 Snoek, zeeforel en zalm
- Aftma 9 – 10 Zware hengel geschikt voor sterk stromend water en grote vis
- Aftma 11 – 15 De echte Big game hengel voor het vissen op zee
Welke vliegvishengel voor het vissen op forel in Luxemburg
Als je wilt gaan voor een allround vliegvishengel kun je het beste een hengel aanschaffen in de range van 3 tot 6 aftma. Bekijk hier alle vliegvishengels. Zoekt een vliegvishengel speciaal voor het vissen op forel word een hengel aangeraden met een aftma waarde van 2 tot 4. Lees in dit artikel alles over de beste vliegvishengel voor in Luxemburg (link naar artikel).
Verschil tussen vliegvishengel en spinhengel
Een vliegvishengel en een spinhengel hebben vele verschillen. Zo vis je met een vlieghengel met een reel en met een spinhengel meestal met een molen. Ook heeft een vliegvishengel meer ogen omdat de lijn zwaarder is als bij een molen. Dat de lijn zwaarder is komt weer terug op dat je bij het vliegvissen in gooit met het gewicht van de lijn en niet het gewicht van het kunstaas. Het verschil tussen een goedkope en duurdere vliegvishengel zit hem dan ook vaak in het gewicht van de ogen. een paar gram per oog lijkt niet veel maar als je er de hele dag mee in de handen staat kan het toch vervelend worden. Bij een spinhengel maakt dat weer minder uit omdat je die relatief stil houd tijdens het vissen.
De techniek van het vliegvissen
Bij het vliegvissen maak je een zogenaamde lus met de lijn. Hoe ver je kunt ingooien word hoofdzakelijk bepaald door de lengte van de gebruikte vliegvishengel. Met een langere hengel kun je meer snelheid meegeven aan de lijn. Het gebruik van een lange hengel kent ook nadelen omdat de lus dan langer word wat resulteert in meer lucht weerstand. Wat ook een grote rol speelt is de actie in de hengel. Hierbij kun je denken aan of de hengel heel slap is of zo stug als een bezemsteel. Bij een harde actie is het moeilijker om in de werpen omdat de techniek dan nog beter moet zijn. Een zachte hengel is vaak beter voor beginners omdat de timing dan minder krap is.
Photo on Foter.com