De Forel je leest hier alles wat je moet weten!

Forel
Een Forel is een vis die heerlijk is om te eten denk hierbij aan forel uit de over, forel op de bbq en gerookte forel. Ook is de Forel een geliefde vis bij sportvissers die je kunt vangen in de vele forelvijvers in Nederland. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Forel.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Van een Forel kun je met recht zeggen dat het een veelzijdige vis is. Zo is hij erg geliefd bij de vele sportvissers in Nederland en daarbuiten. Wat hem helemaal speciaal maakt is dat hij bij uitstek geschikt is voor consumptie. In dit artikel ga ik in op wat een Forel is, Hoe je hem schoonmaakt, wat de lekkerste recepten zijn en waar je zelf forel kunt vangen.

Wat is een Forel?

De naam is eigenlijk een verzamelnaam voor vele soorten. Al deze soorten vallen onder de familie Salmonidae en onder familie Salmoninae wat betekend echte zalmen. Waarvan de bekendste soorten: Regenboogforel, Zalmforel en de Beekforel zijn.

Regenboogforel

regenboogforel
Photo by docoverachiever on Foter.com

De regenboogforel vind zijn oorsprong in Noordwest-Amerika en behoord tot de familie van de zalm. De regenboogforel zijn erg slimme en nieuwsgierige beesten. Zo is het mogelijk om een regenboogforel van alles te leren. Het is dan ook gelukt om ze aan te leren een hendel te gebruiken om aan voedsel te komen. Wat het helemaal bijzonder maakt is dat ze dit na lange tijd niet bij de hendel geweest te zijn nog weten. Een regenboogforel heeft ook een beter reuk vermogen als dat een mens heeft. Een regenboogforel is dan ook niet gek en laat zich dus ook niet zomaar vangen.

Beekforel

beekforel
Photo by Belarusian Backwoods on Foter.com

De beekforel vind zijn oorsprong in Europa en Azië. Je vind de beekforel vooral in snelstromende rivieren en beken. Het bijzondere van een beekforel is dat je hem ook in zeer smalle beekjes zult gaan tegen komen.

Zalmforel

Een zalmforel is van oorsprong een van de Pacifische zalmen die vanaf zee de rivieren optrokken. Waar ze dan op een zelfde manier als zalmen gingen paaien. Echter zoals wij de vis momenteel kennen worden we genept en voor een deel ook bedondert. Want de huidige zalmforel word speciaal voor onze consumptie gekweekt.

Giphart: Zalmforel is nepvis!

Een zalmforel ziet er zo mooi uit van buiten een forel van binnen een prachtige zalm. Dit is dan ook wat een zalmforel bijzonder maakte dat het vlees een roze kleur had net als een zalm. Het was de aanbieding van de eeuw een prachtige zalm voor een lage prijs. Nu zou je denken de zalmforel blij en de consumenten blij het tegen deel bleek waar. In een onderzoek van de Keuringsdienst van Waarden kwamen ze tot de conclusie dat het een nepvis was!

Een zalm krijgt zijn kleuren door de voeding die hij eet hoofdzakelijk krill. Dit zorgde ervoor dat een zalm zijn roze kleur kreeg in 1972 is dit stofje ontdekt en kon het gebruikt gaan worden in ons voedsel. Daar hebben ze vervolgens iets slims mee gedaan en dat was een regenboogforel krill voeren om hem een roze kleur te laten krijgen. Zalmen zijn erg duur om te kweken echter zijn forellen dat niet. Zie hier de geboorte van de zalmforel wat eigenlijk een regenboogforel is met kleurstof. Waar ze vervolgens door de kleur wel een hogere prijs voor konden vragen.

Hoe moet je een Forel schoonmaken?

Het schoon maken van een forel is zeer eenvoudig te doen in 7 Stappen. Voor het schoonmaken heb je nodig: Een fileermes, Bak met water en een Forel.

Stap 1: Snij met het mes de onderkaken van de forel door. Daarmee heb je de bek open van de forel zodat je niet langs de tanden heen hoeft.

Stap 2: Snij met het mes vanaf zijn anus tot bijna boven aan de kop van de forel. Je zorgt dat je niet te diep gaat met het mes omdat je daarmee het risico loop de ingewanden kapot te snijden.

Stap 3: Vouw de forel helemaal open en zorg dat je de ingewanden er zo meteen goed uit kan trekken.

Stap 4: Pak de forel goed vast en trek in een vloeiende beweging van onder de kaken de ingewanden eruit.

Stap 5: Na het eruit halen van de ingewanden controleer je of alles goed is mee gekomen en verwijder je eventueel achter gebleven stukken.

Stap 6: Na het eruit trekken van de ingewanden blijft er een rood/zwarte vloeistof achter in de rug van de forel. Dit is de aorta wat betekend dat het bloed is. Dit moet je er nog uit halen door hem in een bak met water te houden en met je duim alles eruit drukken/wrijven. Zorg ervoor dat alles goed weg is omdat anders de forel niet lekker zal smaken.

Stap 7: Nu is de forel klaar om op gegeten te gaan worden of om hem te gaan fileren.

Heeft u geen fileermes en wilt u er een aanschaffen bekijk hier alle fileermessen bij Bol.com

De lekkerste recepten voor Forel

Forel uit de oven

Benodigdheden voor 2 personen

  • 2 forellen
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 2 tijm takjes
  • 2 rozemarijn takjes
  • 4 oregano takjes
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak de forel schoon volgens het stappenplan hierboven of vraag de visboer om de forel schoon gemaakt mee te geven.

Spoel als eerste de forellen af met kraan water en maak ze daarna droog met keukenpapier. Ga vervolgens met peper en zout over en ook in de vis. Vervolgens pak je een ovenschaal waar je iets olijf olie in doet. Daarna leg je de forellen in de schaal en doe je er nog een scheutje olijfolie in. Verdeel de kruiden over beide forellen en leg er voor de extra smaak ook een schijfje citroen op en in.

Zet daarna de schaal in de oven voor circa 35 minuten tot dat de vis gaar is.

Forel grillen op de bbq

Benodigdheden voor 2 personen

  • 2 forellen
  • 1 citroen
  • 2 tijm takjes
  • 2 rozemarijn takjes
  • 4 oregano takjes
  • Peper en zout
  • olijfolie
  • Visklem

Het bereiden van forel op de bbq is erg te vergelijken als met het bereiden in de oven. Bij het klaar maken van forel op de barbecue kun je eigenlijk niet zonder een visklem. Een visklem zorgt er namelijk voor dat de vis niet blijft plakken aan het rooster en dus ook niet uit elkaar kan vallen. Na het schoonmaken van de forel wrijf je hem helemaal in met olijfolie en doe je er wat peper en zout op.

daarna doe je de kruiden takjes in de forel samen met 2 partjes van de citroen. Je hoeft niet bang te zijn dat de forel snel zal aanbraden dit komt door dat we hem eerst goed hebben ingesmeerd met olijfolie. Per kant moet de forel circa 6 minuten op de barbecue liggen. Mocht je zeker willen weten dat de forel gaar is kun je hem meten met een thermometer daar waar hij het dikste is. Bij een temperatuur van 60 graden is de forel gaar.

Bij het serveren van de forel is het heerlijk om nog een partje citroen uit te knijpen.

Wilt u forel gaan grillen op de BBQ en heeft u geen visklem/grillrooster koop hier uw grillrooster bij: Bol.com

Waar en hoe kun jij gaan Forelvissen?

Je kunt op vele plekken Forelvissen in Nederland in dit artikel staan alle plekken. Ook is er een uitgebreid artikel beschikbaar hoe je het beste kunt gaan vissen op forel lees hem hier.

Tot slot

Nu je alles weet wat je moet weten over de Forel staat je nog maar een ding te doen en dat is ervan genieten.

Photo by jansokoly on Foter.com

More To Explore

Forel
Featured

De Forel je leest hier alles wat je moet weten!

Een Forel is een vis die heerlijk is om te eten denk hierbij aan forel uit de over, forel op de bbq en gerookte forel. Ook is de Forel een geliefde vis bij sportvissers die je kunt vangen in de vele forelvijvers in Nederland. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Forel.

camping de la sure reisdorf
Campings

Camping De la Sure Reisdorf

Camping de la Sure een van de mooiste campings in Luxemburg voor gezinnen, senioren en groepen, gelegen langs de rivier de Sure in het prachtige natuurpark Müllerthal (ook wel “Klein Zwitserland” genoemd) in het dorpje Reisdorf, tussen Diekirch en Echternach.